Produkty
bazujące na pszenicy są obecne w diecie niemal każdego z nas. Coraz częściej
jednak słyszy się o alergiach pokarmowych, które powodują u osób chorych niską
tolerancję glutenu czy problemy z przyswajaniem węglowodanów; wielu zmaga się
także z nadciśnieniem, czy cukrzycą, w takich przypadkach należy ograniczyć do
minimum spożywanie produktów pszennych. Doskonałą alternatywą jest mąka
kokosowa.
Mąka
kokosowa w polskiej kuchni jest wciąż produktem nieco egzotycznym. Większość z
nas pewnie niewiele o niej wie, warto jednak to zmienić ze względu na ogromne
korzyści, jakie niesie ze sobą jej spożywanie. Przyznam, że w temacie tejże
mąki jestem kompletnym laikiem; w zdobyciu podstawowych informacji bardzo
pomocna okazała się książka „Cud mąki kokosowej”, której autorem jest dr
Bruce Fife.
Produktów na bazie
kokosu tj. mąki, olejku czy mleczka można użyć nie tylko do pieczenia chleba,
ciast czy ciasteczek, ale także jako dodatek do kurczaka, ryb czy sosów. Kokos
zawiera bardzo dużo błonnika oraz białka, które korzystnie wpływają na nasz
organizm. Jest także doskonałym rozwiązaniem dla osób będących na diecie
bezglutenowej. W książce odnajdziemy wiele przydatnych informacji na temat
leczniczych właściwości „kokosowych” produktów, są one poparte wieloletnimi badaniami
przeprowadzanymi przez autora. Po zdobyciu tej podstawowej wiedzy autor
zaprasza czytelników do kuchni, by w oparciu o jego przepisy powstałe, jak sam
twierdzi „metodą prób i błędów” przygotować dla siebie i rodziny deser w postaci ciasta czy też
pyszne klopsy na obiad; wszystko oczywiście bazuje na mące kokosowej, a nie
pszennej. Przyznam, że przeglądając przepisy na babeczki, muffinki i inne
smakołyki miałam ochotę od razu wparować do kuchni, najpierw jednak muszę
wybrać się do sklepu po mąkę. A książkę polecam miłośnikom zdrowego odżywiania
i kokosu;)
Książkę miałam przyjemność przeczytać dzięki uprzejmości Wydawnictwa Studio Astropsychologii
Tekst umieszczony także w serwisie nakanapie.pl
Dr B. Fife - Cud mąki kokosowej
stron 218
Wyd. Studio Astropsychologii
Białystok 2013
A ja nigdy nawet nie słyszałam o mące kokosowej! Z ciekawości muszę jej poszukać w jakimś dobrze zaopatrzonym sklepie :-)
OdpowiedzUsuńPerry ---> ja również dowiedziałam się o niej dopiero sięgając po tę książkę. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń